Heeft u er wel eens over nagedacht dat wij, de mens, parasiteren op onze darmbacteriën? Misschien een vreemde, nieuwe gedachte, maar toch is het zo. Onze darmflora, dus het geheel aan bacteriën in onze darmen, zorgt grotendeels voor onze vertering. Zij knippen al die brokken die uit onze maag doorzakken tot opneembare bouwstenen en hulpstoffen. Stoffen die wij hard nodig hebben voor ons eigen onderhoud en herstel. Daarnaast maken zij ook een aantal nuttige vitamines en hormonen. Natuurlijk doen wij zelf ook wel wat. We stoppen ons eten erin, kauwen het (hopelijk) heel goed en knippen het in de maag in verteerbare stukken met behulp van ons maagzuur. Ondertussen maken we verteringsenzymen, gal en bicarbonaat aan, zodat het direct na het verlaten van de maag gemengd kan worden tot een voor de bacteriën fijne maaltijd. Maar de rest doen zij. Misschien is het tijd om eens na te denken over het belang van een goede balans in deze binnenwereld, de noodzaak om ze dat te geven waarmee ze het beste kunnen groeien. En natuurlijk niet dat wat hen verstoort. Een samenwerking tussen ons, de mens, en ons innerlijke wereldje, de darmflora, komt niet alleen hen ten goede, maar juist ook onszelf. We worden fitter, gezonder, gelukkiger en leven wellicht langer met een betere gezondheid. De tip voor vandaag: hoe meer fabriek een voedingsmiddel heeft gezien, hoe minder goed het is voor onze inwendige bewoners, en dus ook voor ons. Succes met het maken van een gezonde keus.

foto: Designed by Brgfx

%d bloggers liken dit: