Epigenetica: bouwstenen van belang

Bouwstenen, wat zijn dat eigenlijk? Als we naar ons lichaam kijken is voor elke cel in ieder geval vet en eiwit nodig. Daarnaast wat hulpmiddelen om het in elkaar te zetten, stevigheid te bieden en te laten functioneren. En natuurlijk water, alles bevat veel water. Wat nu als we niet genoeg, of niet de juiste bouwstenen binnenkrijgen? Tja, dan moet het dus anders. We kunnen iets gebruiken wat er een beetje op lijkt, of van iets een beetje minder gebruiken. Vergelijk het maar met het bouwen van een muurtje. Daar zijn bakstenen en specie bij nodig. Wanneer er niet genoeg stenen zijn, of de stenen hebben niet allemaal de juiste vorm, dan kun je nog best een muurtje bouwen. Misschien heb je nog wat anders liggen om de ontbrekende stenen aan te vullen, een paar straatklinkers bijvoorbeeld, of smeer je wat extra specie. De vraag is nu: wordt het wel helemaal zoals het was gepland?

Naast stenen heb je ook specie nodig, een mengsel van zand, cement en water. Wat nu als je wat cement tekort komt, kun je dan nog specie maken? Ja hoor, dat lukt best, maar het plakt misschien wat minder, wordt misschien wat minder stevig en gaat in de praktijk wat minder lang mee. Is dit volgens plan? In beide gevallen is het antwoord nee, maar hier geldt ook ‘iets is beter dan niets’ en ‘je moet toch wat’. Ons lijf wil in de race blijven, dus gaat creatief aan de slag. Handiger is misschien de juiste bouwstenen te kiezen en die aan te vullen met voldoende hulpstoffen. Tip: zorg voor goede bouwstenen, dan wordt je beloond met een gezonder lichaam. Onbewerkte grondstoffen aangevuld met een multivitamine. Daarmee bouwt u aan uw gezondheid. Succes!

foto: Photo via Photostockeditor

%d bloggers liken dit: