Epigenetica: darmflora verbeteren

Weet u het nog? Wij hebben onze darmflora nodig. Zij verzetten veel werk en wij gebruiken de daarbij vrijkomende stoffen voor ons eigen lichaam. Is het dan genoeg om er pure, natuurlijke voeding in te stoppen? Helaas, vaak niet. Ons westerse voedingspatroon zorgt voor veel verstoring. Als de boel verstoord is, kan het nodig zijn dit bij te regelen. Een goede verhouding en kwaliteit van de bacteriën is niet vanzelf aanwezig. Gelukkig is daar veel aan te doen. We kunnen probiotica gebruiken om het systeem te voorzien van de juiste bacteriën, gevolgd door goede voeding om de bacteriën te voeden. Probiotica, in de vorm van een gedroogd mengsel (poeder of capsule) of een goede yoghurt (eventueel zelfgemaakt) hoort vooraf te gaan aan de maaltijd. Dan kan het snel door de lege maag heen, zakt het levend de darmen in en ligt het hongerig klaar voor wat er komt: onze maaltijd. Maakt het uit wat voor bacteriën we gebruiken? Jazeker, het liefst een zo breed mogelijk pakket. Er is veel aandacht voor Lactobacillus en Acidophilus, maar er zijn er meer. Bij de drogist en online zijn diverse producten te koop met meerdere stammen. Deze zijn zo te gebruiken, maar voor de experimentele ontdekkingsreizigers onder ons kunnen ze ook als startercultuur voor yoghurt gebruikt worden. Maaltijd-tip: om de bacteriën zo goed mogelijk in balans te houden zouden er zo min mogelijk koolhydraten langs moeten komen. Koolhydraten, die zitten in dingen als graan en aardappels, maar de grootste verstoorder is suiker, in al zijn geraffineerde vormen. Wees een goede gastheer en vermijd dit zoveel mogelijk. Succes!

%d bloggers liken dit: