+

Epigenetica: bouwstenen van belang

Epigenetica: bouwstenen van belang

Bouwstenen, wat zijn dat eigenlijk? Als we naar ons lichaam kijken is voor elke cel in ieder geval vet en eiwit nodig. Daarnaast wat hulpmiddelen om het in elkaar te zetten, stevigheid te bieden en te laten functioneren. En natuurlijk water, alles bevat veel water. Wat nu als we niet genoeg, of niet de juiste bouwstenen binnenkrijgen? Tja, dan moet het dus anders. We kunnen iets gebruiken wat er een beetje op lijkt, of van iets een beetje minder gebruiken. Vergelijk het maar met het bouwen van een muurtje. Daar zijn bakstenen en specie bij nodig. Wanneer er niet genoeg stenen zijn, of de stenen hebben niet allemaal de juiste vorm, dan kun je nog best een muurtje bouwen. Misschien heb je nog wat anders liggen om de ontbrekende stenen aan te vullen, een paar straatklinkers bijvoorbeeld, of smeer je wat extra specie. De vraag is nu: wordt het wel helemaal zoals het was gepland?

Naast stenen heb je ook specie nodig, een mengsel van zand, cement en water. Wat nu als je wat cement tekort komt, kun je dan nog specie maken? Ja hoor, dat lukt best, maar het plakt misschien wat minder, wordt misschien wat minder stevig en gaat in de praktijk wat minder lang mee. Is dit volgens plan? In beide gevallen is het antwoord nee, maar hier geldt ook ‘iets is beter dan niets’ en ‘je moet toch wat’. Ons lijf wil in de race blijven, dus gaat creatief aan de slag. Handiger is misschien de juiste bouwstenen te kiezen en die aan te vullen met voldoende hulpstoffen. Tip: zorg voor goede bouwstenen, dan wordt je beloond met een gezonder lichaam. Onbewerkte grondstoffen aangevuld met een multivitamine. Daarmee bouwt u aan uw gezondheid. Succes!

foto: Photo via Photostockeditor

+

Epigenetica: darmflora verbeteren

Epigenetica: darmflora verbeteren

Weet u het nog? Wij hebben onze darmflora nodig. Zij verzetten veel werk en wij gebruiken de daarbij vrijkomende stoffen voor ons eigen lichaam. Is het dan genoeg om er pure, natuurlijke voeding in te stoppen? Helaas, vaak niet. Ons westerse voedingspatroon zorgt voor veel verstoring. Als de boel verstoord is, kan het nodig zijn dit bij te regelen. Een goede verhouding en kwaliteit van de bacteriën is niet vanzelf aanwezig. Gelukkig is daar veel aan te doen. We kunnen probiotica gebruiken om het systeem te voorzien van de juiste bacteriën, gevolgd door goede voeding om de bacteriën te voeden. Probiotica, in de vorm van een gedroogd mengsel (poeder of capsule) of een goede yoghurt (eventueel zelfgemaakt) hoort vooraf te gaan aan de maaltijd. Dan kan het snel door de lege maag heen, zakt het levend de darmen in en ligt het hongerig klaar voor wat er komt: onze maaltijd. Maakt het uit wat voor bacteriën we gebruiken? Jazeker, het liefst een zo breed mogelijk pakket. Er is veel aandacht voor Lactobacillus en Acidophilus, maar er zijn er meer. Bij de drogist en online zijn diverse producten te koop met meerdere stammen. Deze zijn zo te gebruiken, maar voor de experimentele ontdekkingsreizigers onder ons kunnen ze ook als startercultuur voor yoghurt gebruikt worden. Maaltijd-tip: om de bacteriën zo goed mogelijk in balans te houden zouden er zo min mogelijk koolhydraten langs moeten komen. Koolhydraten, die zitten in dingen als graan en aardappels, maar de grootste verstoorder is suiker, in al zijn geraffineerde vormen. Wees een goede gastheer en vermijd dit zoveel mogelijk. Succes!

+

Epigenetica, de mens als parasiet

Heeft u er wel eens over nagedacht dat wij, de mens, parasiteren op onze darmbacteriën? Misschien een vreemde, nieuwe gedachte, maar toch is het zo. Onze darmflora, dus het geheel aan bacteriën in onze darmen, zorgt grotendeels voor onze vertering. Zij knippen al die brokken die uit onze maag doorzakken tot opneembare bouwstenen en hulpstoffen. Stoffen die wij hard nodig hebben voor ons eigen onderhoud en herstel. Daarnaast maken zij ook een aantal nuttige vitamines en hormonen. Natuurlijk doen wij zelf ook wel wat. We stoppen ons eten erin, kauwen het (hopelijk) heel goed en knippen het in de maag in verteerbare stukken met behulp van ons maagzuur. Ondertussen maken we verteringsenzymen, gal en bicarbonaat aan, zodat het direct na het verlaten van de maag gemengd kan worden tot een voor de bacteriën fijne maaltijd. Maar de rest doen zij. Misschien is het tijd om eens na te denken over het belang van een goede balans in deze binnenwereld, de noodzaak om ze dat te geven waarmee ze het beste kunnen groeien. En natuurlijk niet dat wat hen verstoort. Een samenwerking tussen ons, de mens, en ons innerlijke wereldje, de darmflora, komt niet alleen hen ten goede, maar juist ook onszelf. We worden fitter, gezonder, gelukkiger en leven wellicht langer met een betere gezondheid. De tip voor vandaag: hoe meer fabriek een voedingsmiddel heeft gezien, hoe minder goed het is voor onze inwendige bewoners, en dus ook voor ons. Succes met het maken van een gezonde keus.

foto: Designed by Brgfx